Friday, 21 August 2015

6 tip mudah atasi masalah anak yang kurang selera makan

Assalammualaikum..

  Sebagai ibu ,pasti risau bilamana anak anak tidak mahu makan,makan pun sesuap je kan..Sehinggakan kadang kala runsing apa menu yang hendak di masak supaya anak anak dapat makan dengan seleranya.Kerunsingan juga bila anak anak sering alami demam ,selsema dan masalah kembung perut..


  Walaubagaimana pun sebagai ibu ,jangan lah ambil jalan mudah dengan memberi makanan segera yang sememangnya sudah menjadi lumrah kanak kanak yang sukakan makanan manis,atau kudapan2 yang tidak mengenyangkan dan kurang khasiat di dalam nya.

  Oleh yang demikian,jom kita pelajari apa tips yang boleh membantu anak anak kita supaya selera makan..

1)  Biasakan rutin harian anak anak makan bersama keluarga setiap hari supaya dengan melihat kakak,abang,atok,nenek juga makan semeja,anak anak mula tertarik hendak makan juga.

2)  Selain menyediakan makanan yang menjadi kegemaran nya,kita boleh variasi kan makanan supaya anak anak tidak bosan untuk menikmatinya,sebagai contoh brokoli yang biasa ibu  di luar sana goreng sebagi sayur atau campurkan dalam tomyam.So lepas ni boleh cuba brokoli goreng celup tepung dan cicah sos pula..

3) Cipta suasana waktu makan yang mengembirakan dengan game mudah berkaitan menu sebagai contoh menu hari ini ikan goreng kicap..so boleh beri soalan pada anak ,berapa ekor ikan yang mama masak hari ini?,.Hari ini mama masak sayur apa?..mudahkan...

4) Hiaskan menu dengan pelbagai bentuk,seperti nasi lemak.,boleh jadi nasi dijadikan wajah teddy bear dan dihias dengan kacang sebagai mata,ikan bilis sebagai hidung dan timun sebagi telinga teddy bear,manakala sambal nya sebagai awan awan .Ditambah dengan potongan buah buahan dengan pelbagai bentuk juga.

5) Biarkan anak anak makan sendiri walaupun bersepah sedikit,untuk yang berumur 2-3 tahun,mereka sememangnya excited nak berlajar makan dan pegang sudu sendiri.So ibu2 hanya perhatikan dan tunjukkan cara makan dan suap yang betul,

6) Tambahkan  juga vitamin yang dapat membantu mereka selera makan dalam rutin harian anak anak anda.Pilihan terbaik adalah mealshake dan vitalea kids shaklee.

Disini,dikongsikan video seorang ibu yang runsing bila anak anak kurus kering  dan selalu sakit di taska.

  
Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.


*Tiba2 teringat zaman kanak2 dulu,saya lah orang yang susah makan dan sering alami masalah kembung perut.kurus...hahahaha memang kurus sampai sekarang anak dah 3 orang pun ( alhamdulillah waalupun masih kurus)..masa tu mak mana yang tak risaukan..so dengan inisiatif nya,nenek saya boleh buatkan air seperti jamu .katanya untuk menambahkan selera makan..apa yang saya ingat hasil dari parutan kunyit,lempuyang  dan bla bla bla bla.....Korang agak2 apa rasanya yek?..hihihi..sekian


share with love ...
sid 911749
0129088753 wa/sms

No comments:

Post a Comment